Corona

UPDATE 23/10: nieuw protocol jeugdwerk + het jeugdwerk gaat naar code rood vanaf 23/10 tot voorlopig 19/11. Lees hier wat dit voor Koning Kevin betekent.

Herfstvakantie: Alle cursussen van Koning Kevin tijdens de herfstvakantie worden geannuleerd. We maken deze keuze naar aanleiding van het verscherpte protocol in het jeugdwerk. Volgens de nieuwe maatregelen (voor deelnemers van +12) zijn overnachtingen niet toegelaten en moeten activiteiten maximaal buiten plaatsvinden. Dit maakt een kwaliteitsvolle en geborgen cursus organiseren zeer moeilijk.

Als organisatie bieden we graag een alternatief aan, volledig in lijn met de nieuwe maatregelen. De nood om elkaar offline te ontmoeten, op een veilige manier, is nu voelbaarder dan ooit. Als jeugdwerkorganisatie willen we blijven inzetten op het organiseren van verbindende activiteiten, met het welzijn van jongeren als drijfveer. Om die reden stellen we jullie Spelbreker voor. Meer info, lees je hier

Let op: de vakantiekampen in de herfstvakantie gaan door. De verscherpte maatregelen geven voldoende adem- en speelruimte om deze initiatieven te organiseren binnen een veilig en verantwoord jeugdwerkkader.

Voor iedereen die zich inschreef op één van onze vakanties of cursussen, maar ook voor bijvoorbeeld al onze vrijwilligers die al die activiteiten nu voorbereiden, willen we graag zo goed mogelijk communiceren wat nu wel en niet mogelijk is en hoe we onze initiatieven vorm geven. We houden jullie op de hoogte via e-mails en posten op deze pagina updates over de maatregelen die we nemen.

Op dit moment is er in het jeugdwerk code rood van toepassing. De exacte toepassing van de maatregelen vind je hieronder terug.

Daarnaast werkten we tijdens de periode van lockdown ook enkele speelse bezigheden uit voor jouw kinderen. Bekijk dus zeker ook de activiteiten die we gratis aanbieden of het boekje dat je kan downloaden.

 

Welke maatregelen zijn nu van kracht?

Code rood in vakantieperiodes

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vakantie en niet-vakantie periodes. Omdat een schoolvakantie een andere context vormt waarin minder activiteiten gecombineerd worden, is er niet iets meer mogelijk voor het aanbod tijdens de vakantie. De volgende maatregelen zijn tijdens de herfstvakantie van toepassing:

 • Overnachtingen zijn in de vakanties niet mogelijk, met uitzondering voor -12. Voor 12-14 met de extra voorwaarde van minimaal  4 nachten, maximale ventilatie en afstand houden.
 • Voor +15-jarigen is meerdaags aanbod mogelijk maar enkel zonder overnachting.
 • Voor +12: organiseer maximaal buitenactiviteiten (max 50 personen).
 • Voor +12: Voor binnenactiviteiten geldt social distancing en mondmaskers en max 20 personen.
 • De mondmaskerplicht voor +12 zoals in het onderwijs. Binnen draag je mondmasker, buiten draag je mondmaskers als afstand niet bewaard kan worden.
 • Voor +12 buiten: Bij intense fysieke inspanningen kunnen mondmaskers conform de regels van sport af tijdens die activiteit.
 • Voor sportkampen met jongeren (+12) gelden de regels conform sport: BUITEN: max 50 personen OF densiteitsregels, BINNEN: densiteitsregels en 1.5m afstand.
 • Bij +12: vermijden van activiteiten met intens fysiek contact.
 • Begeleiding draagt mondmaskers, ook bij –12.

Voor de vakantie of cursus

We willen graag zoveel mogelijk kinderen en jongeren een onvergetelijke ervaring bezorgen op initiatief.
Als ouder vragen wij je op voorhand rekening te houden met: 

 • Was jouw kind ziek tot 5 dagen voor de start van het initiatief? Bij ziekte (of het vertonen van symptomen) kan jouw kind jammer genoeg niet deelnemen. Deze regel geldt ook voor begeleiders van het initiatief. Een medisch attest van de behandelende arts zal een kosteloze annulering mogelijk maken.
 • Behoort jouw kind tot een risicogroep? Jouw kind kan deelnemen indien u als ouder hiervoor toestemming geeft. Bij twijfel vraag je toestemming van de huisarts. (Een oplijsting van risicogroepen vind je hier terug.)
 • Wanneer de deelnemer ziek wordt op de vakantie – en/of er een vermoeden van COVID-19 is – het de taak van de ouders is om de deelnemer te komen afhalen van de vakantie en zo snel mogelijk naar de huisdokter te gaan. Zorg er dus voor dat er tijdens de vakantie iemand beschikbaar is om in geval van nood de deelnemer te komen halen.
 • Je kan helaas niet deelnemen aan een vakantie of cursus van Koning Kevin als je school of woonplaats zich in code rood bevindt.

Op voorhand krijgt u van ons een praktische brief over de vakantie of cursus. In deze brief vragen we ook om zorgvuldig een medische fiche in te vullen. De begeleiders houden voor, tijdens en na de initiatief de gegevens van alle deelnemers bij, dit in het kader van een mogelijke besmetting.

Standaard worden er aanwezigheidslijsten bijgehouden op elk initiatief. Dit systeem zal deze zomer strik gebruikt worden, om alle aanwezigen (en uitzonderlijke externe contacten) te registreren. Blijkt dat iemand besmet is met corona, tijdens of na het initiatief? Alle documentatie wordt gebruikt om te kijken wie gecontacteerd moet worden in functie van een mogelijke besmetting.

Onthaal en afsluit deelnemers

Het onthaal van de deelnemers zal lichtjes anders verlopen. Om een grote toeloop te vermijden wordt het aankomstuur met een half uur vervroegd én verlaat. (Bijvoorbeeld: het initiatief start om 11u00, dan kan je toekomen tussen 10u30 en 11u30). Bij het brengen en afhalen van vragen we dat ouders en kinderen ouder dan 12 jaar een mondmasker dragen. 

Bij Koning Kevin nemen we op deze onthaal- en afsluitmomenten graag de tijd om deelnemers en ouders rustig te laten toekomen, samen de locatie te verkennen, al een korte activiteit met de begeleiders te doen…  Dit jaar zullen deze momenten echter in tijd beperkt worden en vragen we aan ouders om na het afzetten/ophalen (en aanmelden) van de deelnemer zo snel mogelijk weer te vertrekken. Onze begeleiders zullen extra voorbereid zijn om de deelnemers te verwelkomen, op te vangen en hen (op hun eigen tempo) in het initiatief te laten stappen.

Tijdens de vakantie of cursus

Tijdens de initiatieven in de herfstvakantie worden de groepen verdeeld in bubbels van maximum 50 personen (bij -12jarigen) of 20 personen (bij +12jarigen). Dit aantal is inclusief begeleiders. Bij Koning Kevin gaan vakantiekampen standaard door in kleine groepen, waardoor we op dit vlak geen aanpassingen aan de formule moeten doen. De cursussen in de herfstvakantie worden geannuleerd.

Binnen een bubbel is contact met elkaar mogelijk en moet je geen afstand houden. Cfr. de regelgeving in het onderwijs is het op alle initiatieven voor +12jarige verplicht om een mondmasker te dragen bij alle binnenactiviteiten. Gelukkig doen we op al onze initiatieven (ook onze cursussen) sowieso het grootste deel van de activiteiten buiten, waardoor we het dragen van het mondmasker proberen te beperken.

Contact met mensen van buiten de bubbel wordt absoluut vermeden, maar helemaal uitsluiten kunnen we dit helaas nooit (bv. doktersbezoek). 

Er is dit jaar ook extra aandacht voor hygiëne. Zo is er op elk initiatief een hygiëne-pakket met materiaal zoals ontsmettingsmiddel, zeep en plastieken handschoenen. Begeleiders kijken er op toe dat de handen regelmatig gewassen worden. 

Alle activiteiten vinden zoveel mogelijk buiten plaats, fysieke contact-spelen worden vermeden en er zal extra aandacht zijn voor het  verluchten en poetsen van de gebouwen. 

Wat als je/jouw kind ziek wordt?

Koning Kevin voorziet een permanentiesysteem voor elk initiatief wanneer iemand ziek wordt. De locatie van de vakantie voorziet een plek waarin deelnemers die mogelijks besmet zijn in afzondering kunnen zitten tot ze (door de ouders) worden opgehaald.

Van zodra één deelnemer of begeleider positief test op COVID-19, zal het initiatief worden stopgezet en moet iedereen naar huis en enkele dagen in quarantaine. De kans dat dit gebeurd is klein en we hopen natuurlijk dat dit niet zal gebeuren, maar uitsluiten kunnen we dit helaas niet.

 

Vorming op Aanvraag

 

Onze afdeling Vormingen op Aanvraag is nog steeds actief en heeft de voorbije weken al enkele vormingen online gegeven.

We werkten enkele vormingen uit die je werking specifiek ondersteunen bij het vergaderen op afstand of het ontwikkelen en begeleiden van online activiteiten. Daarnaast bekijken we ook graag hoe we de andere vormingen uit ons aanbod ook kunnen  omvormen naar een online vorming zodat je deze alsnog kan volgen met je werking.

Wil je met jouw organisatie een online vorming aanvragen? Graag meer info over een bepaalde vorming? Neem dan contact op met kvraagetaan@koningkevin.be.

Het volledige aanbod vormingen vind je hier terug.

 

Doe thuis zelf jouw Koning Kevin activiteit

Een echte vakantieactiviteit bij jou thuis

Ook in tijden van corona wil Koning Kevin vzw blijven inspireren en spel stimuleren. Daarom delen we deze 5 uitgebreide activiteiten waarmee je thuis zelf op een speels-creatieve manier met je kinderen aan de slag kan rond beeld, dans, muziek, drama of media.

Voor elke activiteit hebben we een infofiche gemaakt waarin je stap-voor-stap de instructies krijgt die je nodig hebt. Je kan ze downloaden via deze linkjes. De bedoeling is vooral dat het ook jouw leuke activiteit is! Doe het dus zeker op jouw eigen manier.

 • De muziekbibliotheek (Muziek, 4-9 jaar). Bij deze activiteit verkennen we klanken en ons eigen stemgebruik.
 • Knuffeltheater (Drama, 4-9 jaar). Bij deze activiteit draait alles om inleving en taalvaardigheid.
 • Dieren van papier (Beeld, 6-9 jaar). Bij deze activiteit maken we nieuwe beelden en werken we rond compositie.
 • Kennismaking met stop-motion klei-animatie (Media, 9-12 jaar). Bij deze activiteit verkennen we stop-motion-video en werken we rond compositie.
 • Schurken & Superhelden (Beweging, 9-12 jaar). Bij deze activiteit leren we gebruik maken van ruimte en stimuleren we bewegingsplezier.

 

Illustreer jouw eigen monsterboekje!

Mijn Monsterboekje

Mijn Monsterboekje is een boek dat prenten zoekt. Volg het verhaal en maak er jouw eigen versie van met mooie tekeningen Je kan het boekje hier  downloaden

 

Nog vragen?

 

Neem gerust contact op! Mailen kan naar info@koningkevin.be. Via telefoon zijn we bereikbaar op 016 350 550 op maandag, woensdag en donderdag van 10:00u tot 16:00u en op vrijdag van 10:00u tot 18:00u