Troeven

Op vakantie gaan met Koning Kevin is als op vakantie gaan in een fijn boek, maar dan eentje waar je als deelnemer zelf mee richting geeft aan wat er gaat gebeuren.

 

Geattesteerde begeleiders

 

Bij Koning Kevin kunnen we rekenen op een 200-tal straffe vrijwilligers die als begeleider, kook- of logistiek vrijwilliger aan de slag gaan. Alle begeleiders zijn in het bezit van het attest ‘animator in het jeugdwerk’. Vaak hebben ze bij Koning Kevin nog verschillende vervolgcursussen gevolgd en zijn ze verder opgeleid in het creatief en persoonsgericht werken met kinderen en jongeren.

Naast deze cursussen worden alle begeleiders continu gevormd, zoals op de verschillende vormingsweekends die Koning Kevin elk jaar organiseert of een specifiek voortraject voor hun vakantie bij één van onze partners.

 

Persoonsgerichte aanpak

 

Onze begeleiders hebben aandacht voor elk individu in de groep en gaan op zoek naar wat het kind nodig heeft om een fijne week te beleven.

Sommige kinderen hebben soms iets meer tijd nodig om in de groep te komen, andere kinderen kunnen een luisterend oor nu en dan wel gebruiken en nog andere houden ervan om elke keer opnieuw weer in het bos te gaan spelen. Elk kind is anders en dat vinden we fantastisch!

 

Soorten Vakanties

 

Een thema is niet zomaar het uitgangspunt, maar een kader dat we heel bewust kiezen omdat het waardevolle gebeurtenissen en ervaringen kan uitlokken. Onze begeleiders maken activiteiten vanuit dit kader, maar ze hebben ook een stevige neus voor wat er in de groep leeft en voor wat er spontaan ontstaat.

Bij volgende vakanties, die je herkent aan specifieke pictogrammen, leggen we een extra accent op:

  •  Spel: grote en kleine spelen – fantasie en strategie – spelplezier ontdekken
  •  Queeste: ontdek en bepaald mee het verhaal – mysterie – spel en creativiteit
  •  Speels creatief: kunstige kwinkslag: dansen, toneel, muziek, … – speels experimenteren – prikkelen van creativiteit
  •  Rondtrek: iedere avond ergens anders slapen – waar je nog nooit was – spelend onderweg – trein, bus ,…
  •  Bricolage: bedenken en bouwen, scheppen en creëren, fabriceren en assembleren – prikkelen van creativiteit
  •  Buitenland: samen onderweg zijn – in groep plezier maken – nieuwe ervaringen opdoen

Daarnaast zijn er nog specifieke inhouden die je kan terugvinden bij de vakanties zelf.

Verder hebben we ook een aantal vakantieformules, waar we proberen tegemoet te komen aan de noden van zowel ouders als kinderen:

  • Weekvakantie zonder overnachting: Deze vakantie bestaat uit een vast aantal opeenvolgende dagen, iedere avond slaap je thuis.
  • Dagvakantie zonder overnachting: Bij deze vakantie kies je zelf op welke dagen je komt en slaap je ’s avonds thuis.
  • Vakantie met keuze tot overnachting: Elke dag mag je kiezen of je ’s nachts blijft slapen.
  • Vakantie met overnachting: Dit is een vakantie met overnachting.

 

Creativiteit

 

Zet je brein open! Onze begeleiders laten hun fantasie de vrije loop en sporen je aan om hetzelfde te doen. Dit doen ze met originele activiteiten als resultaat, zelden vertoond. Soms met een behoorlijk hoekje af, altijd fris en op een fijne manier uitdagend. De basisingrediënten van al onze activiteiten zijn spel, kunst en creativiteit. Ontdek je eigen ding en experimenteer met al de rest. Elke vakantie bevat met andere woorden een flinke dosis speelse kunsteducatie.

 

Kleine groepen en huiselijke sfeer

 

Een vakantie is maar zo plezierig als de leukheid van de groep. Om die reden houden we onze vakanties bewust kleinschalig en creëren we een huiselijke sfeer. We werken meestal in kleinere groepjes, geven veel aandacht aan elk individu en hechten ook veel belang aan de eet- en slaapmomenten. Tijdens vakanties voorzien we gemiddeld één begeleider per zes deelnemers. We waken erover dat er op elke vakantie een groepssfeer ontstaat waarin iedereen zich thuis voelt en met respect en aandacht voor elkaar omgaat.

 

Grenzen verleggen

 

Op elke vakantie willen we grenzen verleggen. We geloven dat je groeit door samen te leven, samen te spelen en samen dingen te maken. We hopen dat een Koning Kevinvakantie de creatieve en speelse instincten van elke deelnemer aanwakkert zodat ze ook na de vakantie het ervaren plezier blijft opzoeken. De wereld is je speeltuin. Wat wil je doen? Wacht niet op anderen. Maak het zelf haalbaar. Ga ervoor!

 

Evenwichtige voeding en duurzaamheid

 

Onze kookploegen streven naar evenwichtige en originele maaltijden met veel verse groenten en fruit.. We houden rekening met deelnemers met specifieke diëten (allergie, suikerziekte, lactose-intolerantie …). Geef specifieke voedingsvoorschriften door via je medische fiche, dan bekijken we steeds samen de mogelijkheden.

In het kader van duurzaamheid serveren we bij Koning Kevin vegetarische maaltijden. Eten is een van de aspecten waar we binnen ons duurzaamheidskader op willen inzetten, dit naast materiaal en mobiliteit. We geloven er sterk in dat we via deze acties de wereld een stukje groener maken. We ondersteunen onze vrijwilligers om evenwichtige vegetarische maaltijden te maken door middel van vorming en het aanbieden van enkele handvatten, zoals een brochure voor koks. Lekkere en vertrouwde maaltijden blijven een prioriteit.  Daarnaast proberen we zoveel mogelijk seizoensgebonden en afvalarm te kopen. We gaan voedselverspilling tegen door creatief én lekker met restjes om te gaan.

Vegetarisch eten blijft steeds een uitnodiging. Eet je graag toch een stukje vlees? Dan kan je dit aangeven via je medische fiche. Om de medische fiche in te vullen, log je in op onze website op je dashboard. Klik rechts bovenaan in het menu op ‘Mijn Familie’. Onder de naam van de deelnemer staat een hartje. Hier kan je alle medische informatie invullen/aanpassen. We vragen om dit door te spreken met je kind, zodat hij/zij/die op de hoogte is en achter deze keuze staat.